vineri, 3 august 2018

Păi nu suntem noi cei mai candizi, puri și imaculați?

   Suntem niște figuri, mi-e din ce în ce mai limpede. Ne plac foarte mult generalizările, atât timp cât nu suntem noi cei vizați. Bunăoară, când se vorbește despre români în termeni nefavorabili, ne deranjează generalizarea. Când, în schimb, găsim pe unii pe care să ne descărcăm, să ne vărsăm frustrările, ne cam place. Albanezii sunt violenți, arabii sunt criminali, Vaslui este capitala alcoolului și a violului etc. Treaba cu Vasluiul este interesantă. De o săptămână sunt cazat într-un hotel din Vaslui și predau un curs. În urmă cu șase săptămâni am făcut același lucru și în Bârlad, care e tot în Vaslui, pentru cei care nu strălucesc la geografie (sâc!). Oamenii ăștia din Vaslui sunt de-a dreptul pocăiți prin comparație cu ce văd eu în alte zone ale țării, dar, hei, nu e fain să avem o ciucă a bătăii pe care s-o tot nominalizăm când avem chef? Doar așa, în treacăt, aș aminti despre cea mai faină bibliotecă de liceu pe care am văzut-o vreodată (vezi foto de la Liceul Mihai Eminescu Bârlad) și despre cele două clase din Vaslui ale căror elevi, aproape în totalitate, au fost admiși la facultăți de medicină cu medii peste 9.00 (detalii aici și aici). Dar cum să se vorbească despre asta? Nu dă bine ca moldovenii ăia să fie mai deștepți decât media națională, corect?

foto Biblioteca Liceului Mihai Eminescu din Bârlad







 

Bun, dacă ai ajuns până aici înseamnă că ai priceput unde bat. Totuși, ca să mă asigur de asta, mai amintesc de un caz. Zilele astea este foarte celebră întâmplarea cu șugubățul de român din Suedia și buclucașul lui număr de înmatriculare. Pe scurt, în câteva cuvinte, avem așa:
-una bucată bărbat care a vrut să atragă atenția și nu numai că a reușit, dar a și devenit aproape erou;
-una bucată purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Poliției Române, Ovidiu Munteanu, care ne trimite la vecini, la popi și la rude când avem probleme ce țin de resortul Poliției;
-una bucată echipă care se ocupă de pagina oficială de Facebook a Poliției Române oprește secțiunea de rating a paginii ;
-aceeași echipă cerșește un rating de 5 stele de la polițiști din întreaga țară pentru a contracara valul de aproape 70.000 de useri care acordă o stea;
-șefi ai Poliției Române s-au întrecut în gafe când au motivat acțiunea asupra șoferului român;

Hai să lărgim puțin cadrul acum și să aducem o imagine mai clară a ceea ce s-a întâmplat și, mai ales, a ceea ce va urma. Niște obedienți, și incompetenți pe deasupra, angajați ai Poliției Române, câțiva la număr, au siluit legi, regulamente, convenții internaționale și drepturi fundamentale pentru a le arăta unor semianalfabeți sus-puși că nimic ofensator la adresa partidului nu trece de ei. Aceștia s-au întrecut în gogomănie oferind tot felul de explicații în conferințe de presă ori în online și interviuri. În orice țară civilizată, aceștia ar fi fost disponibilizați pe loc. Disponibilizați, nu retrogradați! Astăzi, după tot circul acesta odios, a venit și comunicatul oficial emis de Poliția Română, vezi aici.


Adică rămâne ca la început. Un șuvoi de greșeli a fost șters cu buretele. Printr-un comunicat sec. Fără ca cineva să ceară scuze, să-și recunoască vine. Iar reacția populației a fost exact ca în cazul Vasluiului. A fost băgată în aceeași oală întreaga Poliție Română. Pentru că (nu-i așa?), e nevoie de cineva pe care să ne vărsăm frustrările. Sigur, niște incompetenți au adus un deserviciu Poliției Române pe termen extrem de lung iar efectele se vor vedea mult timp. Dar și noi am mușcat-o! Am tot citit comentarii pe pagina de Facebook a Poliției Române. Foarte rar am văzut ca cineva să aleagă doar pe cei vinovați pentru a-și vărsa obida. Majoritatea covârșitoare era formată din cei care acuzau întreaga organizație.
Îmi aduc aminte că în timp ce susțineam cursul de management pentru Poliția Română, curs despre care am tot scris, a fost un caz în țară (nu mai rețin localitatea) cu o polițistă care, conducând mașina unui prieten , a intrat într-un gard ori ceva asemănător. În aceeași perioadă, niște polițiști din țară salvaseră câteva vieți riscându-le pe ale lor, și asta în timpul lor liber, când nu erau de serviciu. Câțiva temerari au scris la cestiune și s-au simțit câteva mici valuri de simpatie.Când presa a preluat știrea cu polițista care a lovit mașina. valul de simpatie a fost înlocuit cu o revoltă generală împotriva întregii instituții. Și asta doar de la un accident fără victime.
Tu, cel sau cea care ai ajuns până aici cu cititul, îți dai seama cât timp va trece până polițiștii ăia corecți, care-și fac treaba ireproșabil, care au grijă ca noi să fim în siguranță, care depun eforturi pentru a ține pasul cu evoluția ori involuția societății vor putea scoate din nou capul în lume? Cât timp va trece până rușinea generată internațional de niște iresponsabili va dispărea? Am tot încercat să mă pun în pielea polițiștilor faini pe care i-am cunoscut la curs (cam 800) pentru a vedea ce simt. Și nu mi-a plăcut. N-ar strica să încercă asta cu toții. Altfel ar fi ca la grădiniță, când toți râdeau de cel mai slab pentru că, dacă exista un ”măgăruș”, ei nu erau luați în colimator.
Ia încearcă să fii în papucii unui polițist corect pentru o zi. Zilele acestea.
Ei? Cum e acum?

(Sigur, ai putea crede că sunt plătit pentru a scrie prostiile astea sau că sunt polițist ori că cineva din familia mea ar fi. În definitiv, e o țară liberă. N-ai decât să crezi ce vrei)


Niciun comentariu: