miercuri, 24 iunie 2015

Am mai făcut un experiment

   Alaltăieri am [mai] făcut un experiment pe Facebook. Da, aleg Facebook pentru asta deoarece este locul în care este foarte multă lume ”laolaltă” și cel puțin în teorie, oamenii sunt (cred ei) liberi.

   Înainte de a descrie despre ce a fost vorba trebuie să știi care este motivul ce stă la baza acestor experimente. La fiecare curs pe care-l susțin, încerc să aduc ceva nou, ceva ce nu prea găsești în cărți iar dacă se întâmplă totuși să găsești, nu a fost probat. Nu de mine. Așadar... vreau ca tot ce predau în sala de curs să fie original într-o oarecare măsură sau cel puțin testat.

   Le vorbesc deseori oamenilor despre branding personal, despre arta de a fi tu, despre mecanismele care declanșează reacții, decizii ori sentimente. Da, îmi doresc să se știe că oamenii care pleacă de la cursurile mele sunt mai bogați, bine pregătiți și nu în ultimul rând, perfecți. :)

   Experimentul despre care scriu acum a plecat de la acest spot:


”Vaaaaai! Ce rușine!” vor fi spus câțiva. Hai să vedem. Ce e așa de rușinos? Până la un anumit punct este vorba despre sex. ”Seeeex?”.  Da, sex. Ce să vezi? Cu toții (mă rog, aproape cu toții) facem asta. Cele mai vizualizate știri materiale ori site-uri în toată lumea asta sunt cele care au legătură cu sexul. Cu toate acestea, preferi să nu se știe despre tine că ești consumator de sex. De ce? Pentru că este important ce cred ceilalți despre tine. Ei, de aici am pornit de fapt. Aici cred cu că este buba. Ce cred ceilalți despre tine este deloc important prin comparație cu ce crezi tu despre tine. Ești confortabil cu tine? Te simți bine în pielea ta? Ai un dialog interior în urma căruia concluzionezi că ești împăcat cu tine? Foarte bine! Asta e ce contează. Ceilalți n-au nicio legătură.

   Un alt lucru important este libertatea. Turor ne place să spunem că suntem liberi. A spune ceva e gratuit. Dacă ar fi să analizezi puțin înainte de a afirma că ești liber ce crezi că ar rezulta? Chiar ești liber? Dacă te interesează ce cred ceilalți despre tine, dacă vrei ca nu cumva ceilalți să pună o etichetă nedorită pe tine, dacă majoritatea acțiunilor tale au ca principal scop mulțumirea celorlalți, chiar  crezi că ești liber? Activez (în măzura în care timpul îmi permite) într-un proiect de network marketing (MLM ori piramidal, cum ar spune unii). Foarte des îi văd pe oameni că ar fi interesați de un astfel de business dar se lasă pradă opiniei celorlați. ”E piramidal, nu te băga!”. Și nu se bagă. Altfel, sunt liberi. :)

   Un alt aspect este teama de ridicol. Nu cred că există curs de-al meu în care să nu vorbesc despre asta. Teama de ridicol este cea care te oprește să faci lucruri, să acționezi, să faci ceva. Exact. Oare ce-or spune ceilalți? Dacă mă fac de râs? Ce contează ce spun ceilalți? Ai vrut să încerci? Ai încercat! Asta e ce contează. Ai greșit? Unde e problema? Toți oamenii celebri au greșit de sute de ori până au reușit. Dacă vorbești acum la telefon este doar datorită faptului că Bell a greșit o grămadă. Citești materialul ăsta și alte sute de materiale (mare parte dintre ele legate de sex, da?) datorită faptului că Tim Berners-Lee a greșit în repetate rânduri. E firesc să greșești. Sigur, nu greși la fel în repetate rânduri, asta e prostie. Altfel este evoluție. Teama de ridicol? Teama de ridicol te face să pari și mai ridicol.  Scriu lucrurile astea pentru că le-am trăit, le-am simți pe pielea mea. Cât am lucrat în presă încercam să-mi mulțumesc cititorii, ascultătorii ori telespectatorii iar asta mă făcea uneori să nu țin cont de mulțumirea mea. Au fost momente în care tare aș fi vrut să spun anumite lucruri. Și n-am făcut-o. Acum mă râcâie treaba asta. Și dacă tot am scris de perioada în care lucram în presă, atunci am făcut un material cu niște oameni care erau pe ultima sută de metri, bolnavi în stadii terminale, muribunzi, dacă ar fi să folosesc un cuvânt aspru. Am discutat cu ei câteva zile la rând. Atunci am aflat un lucru care m-a pus pe gânduri. Niciunul, dar absolut niciunul dintre ei nu-mi povestea despre ce a făcut în viață. Singurele lucruri de care îmi povesteau erau despre ce nu au făcut, ce nu au apucat să facă, fie din cauză că nu au avut curajul, îndrăzneala fie din cauză că le era rușine de ce vor spune ceilalți. Atunci am luat decizia ca tot ce fac să fie în concordanță cu mine, nu cu ce cred ceilalți. Atunci am scăpat de teama de ridicol și le mulțumesc acelor oameni pentru asta, indiferent unde s-ar afla ei acum.

Și ca să revin la spotul cu pricina dar și să închei într-un ton mai vesel, în opinia mea este unul dintre cele mai faine făcute pe la noi. Absolut imprevizibil și amuzant, ușor tabu ceea ce face ca oamenii să-l share-uiască pe server-ul intern și să discute despre asta la pauza de cafea. Mie mi-a plăcut. Și se pare că și ție dacă este să mă iau după traficul de pe Youtube din ultimele două zile. :)

Niciun comentariu: