marți, 8 noiembrie 2011

Suntem credincioși, bă!

   Da' știu că suntem un popor dat ptiu... Doamne, iartă-mă. Azi sunt sărbătoriți, atât în calendarul ortodox cât și în cel greco-catolic, Sfinții Mihail și Gavril. Nu voi insista pe istoricul acestei zile în principal pentru că nu sunt un tip prea religios. Google este o sursa de informații inepuizabilă.    Ce facem noi de Mihail și Gavril? Exact, ne felicităm prietenii care se intitulează Mihai/ Mihaela. Gabriel/a sau tot ce derivă de aici. Aici aș putea aminti faptul că în cele mai multe cazuri urarea este ''La Mulți Ani'', ceea ce e ușor eronat da' nici despre asta nu e vorba aici.
   Apoi? Mergem la băut cu gașca. Asta e fain-frumos. Nici despre acest obicei nu ortografiez acum.
   Cel mai tare mă atrage sentimentul religios manifestat de poporul român, pioșenia, smerenia și evlavia de care dăm dovadă. Am mai scris AICI despre asta. Acum scriu despre altă deprindere românească ce mă fascinează. Este vorba despre pioșenia la superlativ manifestată in sărbătorile religioase. Mă pot pune chezaș că ați auzit cu toții pe cineva (nu se întâmplă asta mereu cuiva, altcuiva?) spunând "Nu mai înjura azi că-i sărbătoare". Sau "nu mai bârfi azi, e sarbătoare". Ce desprindem noi de aici? Putem înjura cât și pe cine vrem oricând, putem bârfi, chiar fura sau ucide cu condiția 'a mai primordială să nu fie sărbătoare că ne bate Dumnezeu. În celelalte zile, alea de nu-s sărbători, Dumnezeu doarme și nu ne aude.
   Nu suntem noi ăi mai buni din Univers? Ba suntem. Noi, cei care îmbrăcăm izmană curată in fiece dimineață numai pentru că ne-ar putea lovi o mașină și nu se cade să ajungem pe masa de operație cu desuuri răpănoase.



Un comentariu:

Raluca Reu Høirup spunea...

Asta m-a preocupat si pe mine, si continua sa ma preocupe: comportamentul oamenilor, (nu numai al romanilor)in preajma sarbatorilor. Danezii de exmplu, sunt "atei" in aparenta. Nu zic ca nu or fi credinciosi, dar nu vorbesc niciodata despre asta. Se feresc in mod constient sa-si indorcrineze copii spunandu-le povesti despre cine este Dumnezeu.De sarbaori se bea multi si bine, toata lune decembrie. Dar la capitolul injuraturi,ei bine, se sfatuiesc unul pe altul sa tina gura inchisa, daca nu au nimic pozitiv de spus. In fiecare zi. Chiar si lunea. De aceea, injuraturile noastre sunt intraductibile in daneza. Ei nu le au dom'le!!!