marți, 29 octombrie 2013

Vii și tu?


Ai auzit de cafeaua în așteptare? Nu-i nimic, afli acum despre ce e vorba. 

Există în lumea asta mare oameni de toate tipurile. Oameni indiferenți, oameni supărați pe viață și semeni, oameni care-și urăsc aproapele sau pur și simplu oameni care nu rezistă pornirii de a-i ajuta pe cei în dificultate. Povestea care a devenit un viral zilele acestea sună cam așa:

”Această poveste te va încălzi mai mult decât o cafea într-o zi rece de iarnă.

Am intrat într-o cafenea mică împreună cu un prieten de-al meu și am așteptat să dăm comanda. În timp ce ne apropiam de masa noastră, doi oameni vin și se duc la tejghea:
Cinci cafele, te rog. Două pentru noi și trei "în așteptare".
Ei și-au plătit comanda, și-au luat cele două cafele și au ieșit. Eu îl întreb pe prietenul meu:
Ce sunt alea cafele "în așteptare" ?
Așteaptă și vei vedea, mi-a răspuns.
Au intrat mai multe persoane ulterior. Două fete au cerut câte o cafea, au plătit și au plecat. Următoarea comandă a fost de șapte cafele și a fost făcută de trei avocați - trei pentru ei și patru "în așteptare". Eu încă mai întreb care e treaba cu aceste cafele "în așteptare". Dintr-o dată un om îmbrăcat în haine ponosite care arăta ca un cerșetor intră pe ușă și întreabă :
Aveți o cafea "în așteptare" ?

Atunci am înțeles. Oamenii plătesc în avans pentru o cafea pentru cineva care nu își poate permite o băutură caldă. Tradiția cu cafelele "în așteptare" a început în Napoli, dar s-a răspândit peste tot în lume și, în unele locuri poți comanda nu doar o cafea "în așteptare", ci, de asemenea, un sandwich sau o masă întreagă.

Este un mod interesant de a face un bine unor oameni necăjiți, fără să încurajezi un comportament antisocial.”

Cum am citit textul ăsta m-am și insinuat în fereastra de căutare Google. Voiam să știu dacă mișcarea există. Și există. Iată doar câteva exemple:


   Mi-a plăcut atât de mult ce-am văzut încât de mai bine de o săptămână mă gândesc fără încetare la ceva mare de tot, voi reveni pe tema asta. Spuneam că mi-a plăcut mult. Am pus la share treaba asta și am constatat surprins că în doar câteva zile materialul a circulat pe aproximativ 10% din globul pâmântesc! Foarte tare, mi-am zis. Asta demonstrează pentru a nu știu câta oară că oamenii sunt dispuși să facă lucruri bune doar că au nevoie de un generator de acțiuni.
   Unul dintre prietenii mei, om umblat prin lume, a citit postarea cu pricina și a hotărât să încerce sistemul în locul în care își servește în fiecare dimineață cafeaua, la Spring Time în Carrefour Colentina. Marian (pe numele lui) i-a explicat în repetate rânduri angajatei de la tejghea că dorește două cafele. Una pentru el, una în așteptare. După câteva seturi complete de explicații părea că a înțeles. Zis și făcut. Marian a achitat două cafele și a consumat una, ca de obicei. Și-a luat la revedere și a plecat. Curiozitatea a început să-l gâdile. Voia totuși să afle dacă ”sistemul” funcționează. Ca un făcut, i-a ieșit în cale o cunoștință care nu stă pe roze cu banii. A întrebat-o dacă nu vrea să-l ajute într-o întreprindere în urma căreia va câștiga o cafea caldă. Persoana a acceptat iar Marian i-a explicat că trebuie să meargă la Spring Time și să întrebe dacă există o cafea în așteptare. De aici începe povestea. Persoana s-a dus la tejghea, a stat de vorbă timp de câteva minute cu angajata Spring Time după care a plecat. Fără cafea. Aflat în supraveghere, Marian a întrebat-o ce s-a întâmplat.
-Mi-a cerut bani pentru cafea iar eu nu aveam, a răspuns persoana.
Marian s-a dus la fata de la tejghea și i-a spus:
-Păi n-am vorbit noi că plătesc o cafea în așteptare iar tu urmează să i-o oferi unei persoane care nu-și permite să achite prețul?
-Știți ce? Eu nici n-am înțeles ce doriți de la mine! a venit răspunsul ingenuu.
Este de prisos să insist pe faptul că fata de la bar a încasat banii pentru cafeaua în așteptare. Marian a rămas cu un gust amar în urma pățaniei și m-a sunat.
-Cătăline, nu funcționează!

   Cumva, Marian avea dreptate. Există ceva în felul nostru de a fi care se opune vârtos conceptului de bine. Eu cred că de la Miorița ni se trage. :)
   Care e scopul scrierii pe care o citești acum? Simplu. E o invitație la repliere. Putem încerca acțiunea ”în așteptare” cu orice. O cafea, un ceai, o ciorbă sau gogoașă ori un meniu complet. Pe lângă faptul că putem pune zâmbete unor chipuri triste (ceea ce nu-i puțin lucru), putem fi parte din ceva tare fain. Eu recunosc sportiv că mă îmbujorez tot când văd că oamenii reușesc să se mobilizeze.
Pune la share materialul acesta sau oricare alt material pe acest topic. Din experiență îți spun că în medie 5 dintr-o sută se implică activ într-o acțiune care implică o sumă de bani. Un calcul elementar ne arată că pentru a exista 50.000 de oameni implicați este nevoie de 1.000.000 de cititori. Pare mult dar trebuie început de undeva.
Încerci?

Niciun comentariu: