vineri, 8 iunie 2012

Ca la Ploiești

   Da, mă! Am avut o serie de grupări politice de când lumea. Cu toate astea, primul partid constituit în mod oficial în România este Partidul Național Liberal la 1875 iar conducerea a fost asigurată de I.C. Brătianu. Ceva mai târziu a apărut Partidul Conservator. Unii spun că în 1880 cu Manolache Costache Epureanu la conducere, alții că în 1881 cu Lascăr Catargiu mare șef. Tare-i încurcată istoria! În perioada interbelică își fac apariția alte partide cărora oamenii le spun istorice. Unul dintre acestea este Partidul Național Țărănesc, un fusion, dacă pot scrie asta (și iată că am și reușit), între Partidul Național Român al lui Iuliu Maniu și Partidul Țărănesc al lui Ion Mihalache. Ca să vezi năzbâtie, toate partidele astea au fost conduse de bulevarde din București. De reținut este că pe atunci toate partidele aveau lideri educați, chiar erudiți iar sinuciderea era o opțiune (extremă, e drept) și nu o figură de stil cum am văzut în contemporaneitate. Pe un fond geopolitic nefavorabil progresului au avut loc fraudele comuniștilor la alegerile din 1946. Un an mai târziu au fost eliminate mai toate partidele politice iar la 30 Decembrie România se proclamă Republică Populară. Știm cu toții că la 3 ianuarie 1948 Regele Mihai pleacă definitiv din România lăsând drum liber comuniștilor să pună bazele Partidului Muncitoresc Român și să-l ungă pe Gheorghe Gheorghiu-Dej mare șef. Ulterior au apărut personagii precum Lucrețiu Pătrășcanu, Ana Pauker, Luca, Georgescu, etc. În martie 1965 Gheorghiu-Dej a sucombat iar Ceaușescu a preluat cârma, de aici venind și termenul de prim cârmaci (nu e amuzant termenul ăsta în zilele noastre?). Cam când s-o făcut de scăldat, Ceaușescu schimbă denumirea de Partidul Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român iar RPR devine RSR. De aici nenorocirile s-au ținut lanț.             
   Și a venit și 1989 când ziceam noi că am scăpat de sufixul escu. Partidele au renăscut ca pasărea aia care are un lider cu părul lung și pretenții financiare de la Sergiu Nicolaescu. Și așa ajungem noi la alegerile locale din iunie 2012 și la situația publicată de Ziarul Financiar.

                                                                                                                                         Sursa: Ziarul Financiar

   Ați văzut candidații de la Ploiești? Când mă gândesc la ce vor învăța strănepoții mei la istorie peste 50 de ani mă bușește râsul.



Un comentariu:

FRUMUSETE spunea...

Buna investitie a facut mama ta! :)